Keittiömestari Pekka Terävän ja valokuvaaja Juha-Pekka Laakion teos Final Cut on ylistys ruoalle, käsityölle ja ennen kaikkea elämän kauneudelle. Teoksen on kustantanut ravintolaryhmä Olo Group.

Isänpäivänä ilmestyvä kirja on neljä vuotta kestäneen työn tulos. Teoksessa keittotaito ja valokuvataide yhdistyvät niin ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi, että keittiömestari Pekka Terävä ja valokuvaaja Juha-Pekka Laakio antoivat viimeisen yhteisen kirjansa nimeksi Final Cut.

”Olemme tehneet yhdessä seitsemän ruokakirjaa. Näkökulmat ovat vaihdelleet, mutta aihe on ollut aina sama eli yhteinen suuri rakkautemme: ruoka. Neljä vuotta sitten päätimme yhdistää voimamme vielä kerran. Halusimme luoda vahvan visuaalisen ja näkemyksellisen puheenvuoron ruoan kulttuurisen merkityksen puolesta. Kirja on hyvin erilainen kuin aikaisemmat teoksemme, lähdimmehän tekemään sitä kuvataiteellisista lähtökohdista”, Pekka Terävä kertoo.

Final Cutin kuvissa ei ole rekvisiittaa tai kulisseja, vaan pääosassa ovat maalauksia, reliefejä tai veistoksia muistuttavat ruoka-asetelmat.

”Kirja on ylistys ruoalle, käsityölle ja ennen kaikkea elämän kauneudelle. Emme säästelleet aikaa, vaivaa emmekä ajattelua. Kirjan tekeminen oli vastapainoa normaalille ruokakuvaajan työlleni, jossa tilaaja luonnollisesti määrittelee lopputuloksen. Tässä projektissa oli huumaavinta vapauden tunne. Iltapäivällä valmiina oli kuvia, joiden olemassaoloa emme hetkeä aikaisemmin olisi voineet kuvitellakaan”, Juha-Pekka Laakio kertoo.

Taidehistorioitsija Asko Mäkelä kirjoittaa Final Cutin alkusanoissa:

”Maapallolla voisi olla paremmat edellytykset selviytyä, jos söisimme Terävän ja Laakion johdattelemalla tavalla: söisimme tunteaksemme elämän, emme vain pysyäksemme hengissä voittajina. On surullista, että liian pienet myytäväksi kelpaamattomat rauskut ja ravut jätetään rannalle kuivumaan eikä palauteta mereen kasvamaan. Niiden kuvissa jokapäiväinen leipämme saa uuden merkityksen, jonka taustalla hohtaa ajatus vastuullisesta ja luonnonmukaisesta ruuasta.”

Final Cut -teoksen kustantaja on Olo Group, jonka ravintolat tunnetaan suomalaisen ruokakulttuurin innovatiivisina kehittäjinä. Pekka Terävä työskentelee Olo Groupin ravintoloitsijana, ja Juha-Pekka Laakiolla on oma valokuvausalan yritys. Käsin sidotussa ja Suomessa painetussa kirjassa on 180 sivua ja 94 valokuvaa, ja sitä on painettu 500 numeroitua kappaletta.

Tilaa kirja

Voit tilata kirjan lähettämällä meille sähköpostin osoitteeseen info@olo-group.fi

Lisätietoja antavat:

Pekka Terävä, 050 569 7095, pekka.terava@olo-ravintola.fi

Juha-Pekka Laakio, 0500 818 781, jp@laakio.fi